Sagan skončil v nedeľňajšej etape Tour de France druhý

30.06.2013 Celý región

Ajaccio 30. júna (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan skončil v nedeľňajšej 2. etape pretekov Tour de France na druhej priečke.

Nedeľným víťazom 156 km dlhého úseku z Bastie do Ajaccia sa stal Belgičan Jan Bakelants z tímu Radioshack, ktorý sa obliekol do žltého trička. Slovák vo farbách tímu Cannondale došpurtoval na čele prenasledovateľov do cieľa so sekundovým odstupom, tretí skončil Poliak Michal Kwiatkowski (Omega Pharma - Quick-Step).

"Bolo to ťažké kontrolovať. Naším cieľom bolo odstrániť šprintérov, potom sme držali vedúcu skupinu pokope. Vo finále odišlo desať kilometrov pred cieľom šesť ľudí, škoda, že posledného sme už nedostihli. Som trocha sklamaný. Bola škoda, že sme nedokázali stiahnuť aj náskok Bakelantsa, ktorý zostal jediný v úniku z pôvodne šesťčlennej skupiny. Myslím, že dnes som mohol etapu vyhrať a získať aj žltý dres," citoval rodáka zo Žiliny jeho profil na facebooku.

"Dal som do toho všetko. Čakal som päť rokov na takéto víťazstvo. Nedokážem uveriť, že som to dokázal," povedal v cieli šťastný Belgičan. Bakelants nabral odvahu kilometer pred koncom a ubránil sekundový náskok.

Sagan si na rýchlostnej prémii pripísal v boji o zelený dres desať bodov. Druhý slovenský zástupca Peter Velits z tímu Omega Pharma - Quick Step skončil na 160. priečke (17:35 min).

V celkovom poradí patrí Saganovi 57. pozícia s jednosekundovou stratou na Bekelantsa, Velits je 152. (+17:35). Súťaž o zelený dres vedie po druhej etape Holanďan Lars Boom z tímu Belkin, ktorý má na konte 20 bodov. Sagan je šiesty s 10 bodmi.

Druhá etapa nebola príjemným úsekom pre šprintérov. Na programe boli v nedeľu spolu štyri horské prémie a 60 km pred cieľom stúpanie druhej kategórie na Col de Vizzavona. Už na začiatku tejto "prekážky" bolo jasné, že žltý dres si v cieli oblečie nový jazdec.

Pondelková 3. etapa povedie z Ajaccia do Calvi (145,5 km) a po nej sa cyklisti definitívne rozlúčia s Korzikou.

2. etapa, Bastia - Ajaccio (156 km):
1. Jan Bakelants (Belg./RadioShack) 3:43:11 h, 2. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +1 s, 3. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step), 4. Davide Cimolai (Tal./Lampre), 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky), 6. Julien Simon (Fr./Sojasun), 7. Francesco Gavazzi (Tal./Astana), 8. Daryl Impey (JAR/Orica), 9. Daniele Bennati (Tal./Saxo - Tinkoff), 10. Sergej Lagutin (Uzb./Vacansoleil) všetci rovnaký čas, ... 160. Peter VELITS (SR/Omega Pharma - Quick Step) +17:35 min

priebežné poradie po 2. etape:
1. Bakelants 8:40:03, 2. David Millar (V.Brit./Garmin), 3. Simon, 4. Impey, 5. Hagen, 6. Simon Gerrans (Aust./Orica), 7. Kwiatkowski, 8. Lagutin, 9. Christophe Riblon (Fr./AG2R), 10. Cadel Evans (Aust./BMC Racing), ... 57. SAGAN - všetci +1 s, 152. VELITS +17:35 min
 
 
 

Vyberte región